شفیع عیار
۱۴۳۵- یک نخود کله ویک من دستار

برنامه های ویودیویی شفیع عیار

برنامه های تازه
جمهوری پنجم : رزاق مامون

عثمان نجیب : برنامه‌ی های گفتاری گذرگاه
پیام عيدی من به جوانان خراسانی، خردورزی کاربرد اندیشه و گفتار تان باشد‌

دیپلوماسی روز

احمدشاه راستا
برنامه های فیس بوکی و یوتیوب تلویزیونی پندارها و گفتارها

بحث های ویدویویی نبی هیکل
بحث های ویدویویی بیشتر

تلويزيون های افغانی
انجمن حقوقدانان افغان در اروپا










نجیب داوری
قتل میر اکبر خیبر توطئه یی از سوی کی‌.جی.‌بی



Fateh Sami
Afghanistan: A Roadmap to Stability and Sovereignty




پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
د روسیی او ساحل د هیوادونو د اتحاد خبراتری


مطالعات شرق
وضعیت «داعش خراسان» در 2024 


مهرالدین مشید
سناریو های احتمالی در برابر حکومت طالبان


بصیرهمت
حال و اینده هوش  مصنوعی: بخش اول ------------- بخش دوم


عبدالروف لیوال
پیروی ترامپ درضدیت باعلم مباح


 مطالعات شرق
بازخوانی تجربه ترکیه در نهادسازی منطقه‌ای در آسیای مرکزی


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
چرا حماس در برابر تمام خواسته های خارجی به تسلیم شدن مقاومت می کند؟


عبدالقیوم میرزاده
پاکستان لکهٔ ننگ برای انسانیت


عابد
سزود های نغذ و دلنشین


داکتر غلام محمد دستگیر
سخن آخر: افغان، افغانی، افغانستانی


جنرال عبدالواحد خرم
تحفه ‌ی ارزشمند تاریخی به فرزندان آینده میهن


سنجرغفاری
چهل ‌وهفت سال تحمیل مصایب ملی


مطالعات شرق
بازخوانی نظام اقتصادی پاکستان در پرتو تغییرات ساختاری منطقه‌ای و جهانی 


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
بزرگترین ترس ترامپ در غرب آسیا؟ چین


نسیم ساعی
اروپا در تنگنای ژئوپلیتیکی و اقتصادی


مهرالدین مشید
از برج «عاج ایده ئولوژی انگاری» تا « فرودگاۀ اسلام سیاسی»


اسماعیل فروغی
توافق ایران و امریکا  !؟


پوهندوی دوکتور سیدحسام مل
روسیه و امریکا پس از دو روز رایزنی در واشنگتن « سه گام به جلو» برداشتند





الحاج عبدالواحد سيدی
اسلام از سپیده دم تا ایندم : حکایت خواجه ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی


مسعود میرشاهی
شعر زنان افغانستان






 
 

 

 

 

 

پنجشنبه ۴ ثور ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲۴ اپریل ۲۰۲۵ میلادی

 

 

 

جریان‌های مخالف طالبان درگیر اختلاف شدند

«جبهه مقاومت پنجشیر» به ریاست «احمد مسعود» و حزب «جمعیت اسلامی» به ریاست «صلاح‌الدین ربانی» اعلام کردند که همکاری خود را با «مجمع ملی برای نجات افغانستان» به دلیل اختلافات ساختاری، مدیریتی و سیاسی قطع کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، جبهه مقاومت پنجشیر و حزب جمعیت اسلامی افغانستان از گروه‌های اصلی مخالف طالبان، با انتشار بیانیه‌هایی جداگانه اعلام کردند که دیگر با «مجمع ملی برای نجات افغانستان» همکاری نخواهند کرد.

به گفته این دو جریان، اختلافات عمیق بر سر ساختار، سیاست‌گذاری و نحوه مدیریت این مجمع باعث این تصمیم شده است.

منابع نزدیک به جبهه مقاومت پنجشیر به افغانستان نیز به برخی رسانه‌ها گفته‌اند که انتصاب «عمر داودزی» به عنوان رئیس اجرایی مجمع یکی از دلایل اصلی اختلاف بوده است.

داودزی پیش‌تر در دولت‌های «حامد کرزی» و «اشرف غنی» در سمت‌هایی چون وزارت کشور ایفای وظیفه کرده بود.

جبهه مقاومت پنجشیر در بیانیه خود تصریح کرده است که روند مدیریتی کنونی مجمع ملی نه‌تنها به نفع مردم افغانستان نیست، بلکه موجب تضعیف جریان‌های مؤثر ضد طالبان خواهد شد.

حزب جمعیت اسلامی نیز اظهار داشت که تصمیمات مجمع ملی برای نجات افغانستان با واقعیات حوزه مردمی و سیاسی این حزب همخوانی ندارد و آنان در هیچ‌یک از تصمیم‌گیری‌های آن مشارکت نداشته‌اند.

در همین حال، «جبهه آزادی افغانستان» نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد هیچ‌گونه عضویتی در مجمع ملی ندارد و اخبار مربوط به عضویت خود را «شایعه» خوانده است. این جبهه تأکید کرده که آماده همکاری با تمام جریان‌های ضد طالبان بر اساس اصول خود است.

«مجمع ملی برای نجات افغانستان» در آذرماه سال گذشته توسط شماری از چهره‌های سیاسی مخالف طالبان از جمله «احمد مسعود»، «صلاح‌الدین ربانی»، «مارشال دوستم»، «کریم خلیلی»، «عمر داودزی»، «عطامحمد نور» و دیگر سران اپوزیسیون تشکیل شده بود.

با افزایش اختلافات در میان جریان‌های مخالف طالبان، آینده این ائتلاف‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و انسجام نیروهای اپوزیسیون بیش از پیش زیر سؤال رفته است.

 

حقانی در دیدار با کابلوف: روسیه واقعیت سیاسی افغانستان را می‌پذیرد

 

سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت کشور حکومت طالبان با ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان و دیمیتیر ژیرنوف، سفیر این کشور در کابل دیدار و با اشاره به اقدامات اخیر دولت روسیه در برابر طالبان گفت که این کشور واقعیت سیاسی افغانستان را می‌پذیرد.

به گزارش ایراف، عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت کشور طالبان، روز چهارشنبه، ۳ اردیبشهت با انتشار این خبر در ایکس، گفت که در این دیدار دو طرف در مورد همکاری‌های امنیتی، اقتصادی و تجاری در افغانستان و منطقه و تقویت روابط میان دو کشور گفت‌وگو کردند.

به گفته قانع، سراج‌الدین حقانی از اقدامات اخیر مسکو در قبال طالبان قدردانی کرده و آن را گامی مهم در جهت پذیرش واقعیت‌های سیاسی افغانستان خوانده است.

این در حالی‌است که احمدضیا تکل سخنگوی وزارت خارجه طالبان نیز از دیدار امیرخان متقی سرپرست این وزارت‌خانه با ضمیر کابلوف خبر داد و گفت که طرفین در این نشست درباره ارتقای سطح روابط دوجانبه بین افغانستان و روسیه، گسترش روابط اقتصادی و تجاری و برخی مسائل منطقه‌ای رایزنی کردند.

گفتنی‌است که پیشتر رسانه‌های روسی گزارش دادند که دادگاه عالی روسیه، در نشستی طالبان را از فهرست گروه‌های ممنوعه این کشور حذف کرد.

این جلسه به درخواست دادستانی کل روسیه با حضور یک نماینده طالبان برگزار شد.

این نهاد با ارائه درخواست رسمی خواستار حذف ممنوعیت فعالیت‌های طالبان در خاک روسیه شده بود.

اولگ نِفِدوف، دادستان دیوان عالی روسیه، هنگام قرائت حکم اعلام کرد: «این اقدام در پاسخ به دعوای اداری دادستانی کل فدراسیون روسیه صورت گرفته است

این اقدام روسیه، از سوی حکومت طالبان تصمیمی تاریخی برای تقویت روابط سیاسی و اقتصادی میان مسکو و کابل توصیف شد.

این در حالی است که روسیه در روزهای اخیر از هیات طالبان دعوت کرده تا در مجمع اقتصادی کازان، که در ماه می سال جاری میلادی برگزار می‌شود، حضور یابد و فرصت‌های همکاری‌های بین‌المللی را بررسی کند.

 

فروپاشی؛ اپوزیسیون طالبان به کدام سو می رود؟

در حالی که چهره‌های شاخص مخالف طالبان از ادامه مبارزه سخن می‌گفتند، انشعاب‌های تازه و خروج گروه‌های مؤسس از مجمع ملی، وحدت اپوزیسیون را به چالش کشیده است. حالا پرسش این‌جاست، اپوزیسیونی که خود درگیر فروپاشی است تا کجا می‌تواند پیش برود؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در هفته‌های اخیر، صداهایی از حلقه‌های مخالف طالبان بلند شد. شخصیت‌هایی چون «احمد مسعود»، «عبدالرشید دوستم»، «محمد محقق» و «یاسین ضیاء»، با لحن‌هایی پرشور از ادامه مبارزه سخن گفتند و گاه از افق‌هایی روشن برای «سقوط قریب‌الوقوع» طالبان خبر دادند. اما هنوز با فاصله‌ای کوتاه از این اظهارات، جبهه مخالفان طالبان دچار یکی از مهمترین شکاف‌های درونی خود شده‌ است.

در تحولاتی تازه، جبهه پنجشیر به ریاست احمد مسعود و حزب جمعیت اسلامی افغانستان به ریاست «صلاح‌الدین ربانی»، با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که به دلیل اختلاف نظر در ساختار، سیاستگذاری‌ها و روش‌های مدیریتی، همکاری خود را با «مجمع ملی برای نجات افغانستان» قطع کرده‌اند.

این جبهه‌ها همچنین مدعی شده بودند که در گذشته نیز اعضای این مجمع نبوده‌اند اما میثاق مجمع ملی برای نجات افغانستان حضور رسمی این گروه‌ها در کنار سایر بنیان‌گذاران را نشان می‌دهد و اکنون نشانه‌ای از یک انشعاب روشن تلقی می‌شود.

بر اساس برخی گزارش‌ها، یکی از دلایل اصلی این انشعاب، گماشته شدن «عمر داودزی» به عنوان رئیس اجرایی مجمع عنوان شده؛ چهره‌ای که سابقه حضور در دولت‌های پیشین افغانستان را دارد و از سوی برخی جناح‌ها چهره‌ای نزدیک به سیاست‌ورزی محافظه‌کارانه شناخته می‌شود.

در بیانیه جبهه پنجشیر آمده که عدم رعایت ملاحظات ساختاری و مدیریتی از سوی مجمع ملی، نه تنها به نفع مردم نیست، بلکه به تضعیف جریان‌های مطرح ضد طالبان منجر می‌شود. حزب جمعیت اسلامی نیز با لحن مشابهی تأکید کرده که مبانی این مجمع، دیگر با واقعیت‌های سیاسی و مردمی امروز افغانستان همخوانی ندارد.

از سوی دیگر، «جبهه آزادی افغانستان» نیز که پیش‌تر به صورت غیررسمی در میان اعضای این مجمع معرفی شده بود، با قاطعیت عضویت خود را رد کرده و گفته که تاکنون در هیچ‌گونه ائتلاف سیاسی میان‌سازمانی مشارکت نداشته است. این جبهه در عین حال تأکید کرده که برای همکاری با سایر جریان‌های ضد طالبان، در چارچوب اصول خود، آمادگی دارد.

با این حال، در نگاهی کوتاه باید دید که آیا این صداها و انشعاب‌ها بازتاب واقعیت میدانی و سیاسی افغانستان کنونی‌اند، یا پژواک آرزوهایی‌اند که هنوز ابزار تحقق ندارند؟ بررسی عمیق‌تر مؤلفه‌های قدرت و ضعف جبهه مخالفان طالبان، پاسخی واقع‌گرایانه‌تر به این پرسش می‌دهد.

شکاف‌های درونی؛ از آرمان تا پراکندگی

یکی از معضلات بنیادین مخالفان طالبان، همواره فقدان انسجام و وحدت استراتژیک بوده است. اکنون با جدایی رسمی گروه‌های مؤسس از بزرگ‌ترین نهاد ائتلافی مخالف طالبان، روشن‌تر از همیشه مشخص می‌شود که وحدت در این جبهه‌ها بیش از آنکه یک واقعیت میدانی باشد، یک خواسته آرمان‌گرایانه است.

اختلافات آشکار بر سر هدایت و ریاست، استراتژی و حتی تعریف مبارزه سیاسی، موجب شده این جریان‌ها نه‌تنها در جهت تقویت یکدیگر عمل نکنند، بلکه گاه در رقابت یا حتی تخریب متقابل ظاهر شوند. در چنین شرایطی، همگرایی عملی بسیار دشوارتر از آن چیزی است که در بیانیه‌ها مطرح می‌شود.

ضعف زیرساختی و چالش‌های لجستیکی

به نظر می‌رسد مخالفان طالبان با کمبود شدید منابع انسانی، تجهیزاتی و مالی مواجه‌اند. همان‌گونه که محمد محقق پیش‌تر اشاره کرده بود، «گاهی سیر و گاهی گرسنه‌اند»، اما همچنان به مبارزه ادامه می‌دهند. با وجود انگیزه و اراده، واقعیت این است که در نبود حمایت ساختاری، هیچ حرکت پایداری نمی‌تواند به یک نیروی مؤثر بدل شود.

طالبان برعکس، با اتّکا به درآمدهای داخلی، مالیات، منابع طبیعی، و پشتیبانی‌های منطقه‌ای، ساختار قدرت خود را تثبیت کرده‌اند و به نظر می‌رسد در کوتاه‌مدت با تهدید جدی از سوی مخالفان مواجه نباشند.

انزوای بین‌المللی مخالفان و چرخش منطقه‌ای به سوی طالبان

در حالی که بسیاری از جریان‌های ضد طالبان در گذشته مورد حمایت‌های سیاسی یا نظامی کشورهای غربی بودند، اکنون از آن حمایت‌ها خبری نیست. نه تنها نهادهایی مانند سازمان ملل متحد این گروه‌ها را به رسمیت نمی‌شناسند، بلکه بسیاری از کشورها نیز حاضر به بازگشت به درگیری‌های پرهزینه افغانستان نیستند.

این بی‌اعتنایی بین‌المللی، عملاً مخالفان طالبان را از چرخه تأثیرگذاری سیاسی جهانی خارج کرده و آنها را به منتقدانی بی‌صدا در حاشیه تحولات سیاسی بدل کرده است.

کشورهای منطقه مانند چین، روسیه و پاکستان، که در گذشته روابط پیچیده‌تری با طالبان داشتند، امروز به تعامل واقع‌گرایانه با آنها روی آورده‌اند. این کشورها با پذیرش طالبان به‌عنوان یک بازیگر واقعی در افغانستان، در عمل مخالفان را از مدار رایزنی‌های منطقه‌ای بیرون رانده‌اند.

برای اپوزیسیونی که روزگاری به چنین حمایت‌هایی چشم دوخته بود، این چرخش منطقه‌ای به منزله از دست رفتن آخرین روزنه‌های حمایت سیاسی و امنیتی است.

با در نظر گرفتن این شکاف درونی، نبود منابع، انزوای بین‌المللی و چرخش منطقه‌ای به سوی طالبان، می‌توان گفت که مسیر پیش روی مخالفان طالبان، دشوارتر از همیشه شده است. اگرچه برخی از این جریان‌ها هنوز در رسانه‌ها از «سقوط قریب‌الوقوع» طالبان سخن می‌گویند، اما در واقعیت، فاصله زیادی با تحقق چنین ادعایی وجود دارد.

اپوزیسیون افغانستان در حال حاضر بیش از آن‌که یک نیروی تغییر‌آفرین باشد، مجموعه‌ای از جریان‌های پراکنده و بعضاً متضاد است که هنوز نتوانسته‌اند نقشه‌ای مشترک برای گذار از وضع موجود ترسیم کنند. بدون وحدت، حمایت مردمی فراگیر و پشتیبانی دیپلماتیک، احتمال ایجاد تغییر بنیادین در ساختار قدرت کنونی افغانستان همچنان بسیار ضعیف است.

 

اقامت موقت پناهجویان افغان در آمریکا دایمی نمی‌شود؛ دادگاه تصمیم می‌گیرد

سخنگوی کاخ سفید ضمن اشاره به تلاش‌های دولت ترامپ در راستای احیای فرآیند قانونی مهاجرت در ایالات متحده، اظهار داشت که وضعیت مهاجران اهل افغانستان در این کشور به صورت پرونده‌ای و در چارچوب نظام قضایی در حال رسیدگی است.

به گزارش ایراف، کارولین لیویت سخنگوی کاخ سفید گفت مهاجرانی که در دوره بایدن وارد آمریکا شده‌اند، دارای اقامت موقت هستند و این اقامت دایمی نخواهد بود.

این در حالی است که برنامه وضعیت حفاظت موقت مهاجران افغانستان پیشتر منقضی شده است.

تریشا مک‌لافلین، معاون وزیر امور عمومی، در این باره گفت: «در ۲۱ مارس ۲۰۲۵، وزیر امنیت داخلی تشخیص داد که افغانستان دیگر واجد شرایط وضعیت حفاظت موقت نیست و به همین دلیل، این برنامه برای شهروندان افغانستان پایان می‌یابد

وضعیت حفاظت موقت به افرادی تعلق می‌گیرد که کشورهای آنها با مشکلاتی مانند بلایای طبیعی، درگیری‌های مسلحانه یا شرایط فوق‌العاده مواجه باشند.

این وضعیت به طور معمول برای ۶ تا ۱۸ ماه صادر می‌شود، قابل تمدید است و از اخراج جلوگیری کرده و اجازه کار در امریکا را فراهم می‌کند.

از سوی دیگر در گزارشی از فاکس‌نیوز که روز شنبه ۲۹ فروردین منتشر شد به صدها مسیحی افغان که به دلیل سیاست‌های مهاجرتی دولت ترامپ، با خطر جدی اخراج مواجه هستند، اشاره شده بود.

طبق این گزارش، رهبران دینی از دولت ترامپ خواسته‌اند که مانع اخراج مسیحیان افغان از امریکا شود. این رهبران دینی اخراج افراد آسیب‌پذیر، به‌ویژه مسیحیان افغان را به دلیل تهدید طالبان نمی‌پذیرند.

گفتنی است که دونالد ترامپ پس از بازگشت دوباره‌اش به کاخ سفید، برنامه پذیرش پناهجویان در ایالات متحده را که در دوره بایدن در جریان بود، متوقف کرد.

هشدار دولت ترامپ به پناهندگان افغان در ایووای آمریکا

به گزارش  آکسیوس شیرآقا صفی مدیر اجرایی سازمان همکاران افغان در آیووا گفته است که این اطلاعیه‌ها باعث ترس و سردرگمی در میان جامعه افغان‌های آیووا شده و بسیاری از آن‌ها باور دارند که بازگشت به افغانستان تحت کنترل طالبان می‌تواند منجر به شکنجه یا مرگ آن‌ها شود.

صفی می‌گوید که پناهندگان افغان از ابتدای این ماه ایمیل‌هایی از وزارت امنیت داخلی آمریکا دریافت کرده‌اند که در آن‌ها اطلاع داده شده باید آمریکا را فورا ترک کنند.

در اطلاعیه وزارت امنیت داخلی آمریکا آمده است: «زمان آن رسیده که ایالات متحده را ترک کنید

در ادامه به آنها هشدار داده شده که در صورت ماندن، خطر بازداشت، از دست دادن اجازه کار و احتمال تعقیب قضایی وجود دارد.

وزارت امنیت داخلی آمریکا در سال ۲۰۲۳ حفاظت از اخراج برای پناهندگان افغان را که پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ فرار کرده بودند، تمدید کرده بود اما پیشتر خبر داد که این مهلت دیگر تمدید نمی شود.

این در حالی است که بیش از ۹۰۰ نفر در آیووا اسکان داده شده‌اند و سازمان‌های محلی با همکاری یکدیگر به آن‌ها کمک کردند تا روند پیچیده و دشوار گرفتن اقامت دائم را طی کنند.

صفی گفته است که بسیاری از این ۲۰۰ نفری که در آیووا این اطلاعیه‌ها را دریافت کرده‌اند، نه تنها پناهنده بلکه سربازان سابقی هستند که در افغانستان در کنار نیروهای آمریکایی جنگیده‌اند.

گفته می شود که اطلاعیه‌های مشابهی از سوی DHS در دیگر نقاط آمریکا، از جمله کارولینای شمالی و یوتا نیز گزارش شده است، زیرا دولت فدرال در حال پایان دادن به وضعیت «اقامت موقت بشردوستانه افغان‌ها» است.

 

آینده مبهم اقتصاد افغانستان؛ رشد ۲.۵ درصدی در میان بحران‌های مالی و بانکی

تازه‌ترین گزارش بانک جهانی حاکی از آن است که اقتصاد افغانستان ۲.۵ درصد رشد داشته، اما با چالش‌های جدی از جمله بحران نقدینگی، کاهش کمک‌های خارجی و نرخ بالای بیکاری دست‌وپنجه نرم می‌کند.

به گزارش ایراف، بانک جهانی اعلام کرد که اقتصاد افغانستان در مسیر بهبود قرار دارد، اما این روند بسیار کند بوده و همچنان تحت تأثیر فشارهای مالی، کسری تراز تجاری و کاهش کمک‌های خارجی است.

حداد زیروس، مدیر بانک جهانی برای افغانستان، با اشاره به کاهش کمک‌های خارجی تأکید کرد که این کشور نمی‌تواند تنها به منابع داخلی اتکا کند و برای تقویت اقتصاد، راهکارهای جدید ضروری است.

گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جوانان افغانستان در سال‌های اخیر به‌شدت افزایش یافته است؛ به‌طوری‌که اکنون یک‌چهارم جوانان به‌ویژه زنان فاقد شغل مناسب هستند یا در مشاغلی فعالیت دارند که با سطح تحصیلات آنها هم‌خوانی ندارد.

پس از تغییرات سیاسی اخیر، بسیاری از خانواده‌ها مجبور شده‌اند نیروی کار بیشتری را وارد بازار کنند، اما میزان فرصت‌های شغلی رسمی محدود بوده و بیشتر مشاغل موجود از نوع غیررسمی و کم‌درآمد هستند.

با وجود این چالش‌ها، بانک جهانی تأکید دارد که افغانستان دارای ظرفیت بالایی برای توسعه است، اما تحقق این پتانسیل نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و سرمایه‌گذاری در فرصت‌های شغلی پایدار است.

بانک جهانی به‌صورت منظم وضعیت اقتصادی کشورهای مختلف را تحلیل و بررسی می‌کند. افغانستان در سال‌های اخیر، به‌ویژه پس از تحولات سیاسی ۲۰۲۱، با بحران شدید اقتصادی، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی و نرخ بالای بیکاری مواجه بوده است. گزارش‌های این نهاد بارها بر ضرورت اصلاحات اقتصادی، حمایت از بخش خصوصی و توسعه فرصت‌های شغلی برای جوانان تأکید کرده‌اند.

 

هجوم ملخ‌های مراکشی بر کشتزارهای افغانستان؛ فائو درباره تشدید ناامنی غذایی هشدار داد

در پی هجوم گسترده ملخ‌های مراکشی به کشتزارهای افغانستان، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نسبت به تشدید ناامنی غذایی در این کشور هشدار داد. این بحران می‌تواند بخش‌های وسیعی از مزارع گندم را نابود کرده و معیشت میلیون‌ها افغانستانی را به خطر اندازد.

به گزارش ایراف، مناطق شمالی افغانستان برای دومین سال متوالی با هجوم گسترده ملخ‌های مراکشی مواجه شده‌اند؛ آفتی که تهدیدی جدی برای محصولات کشاورزی به‌ویژه گندم، محسوب می‌شود. این بحران در حالی رخ می‌دهد که بیش از ۸۰ درصد جمعیت کشور به بخش کشاورزی وابسته است و بیش از یک‌سوم مردم با ناامنی غذایی شدید دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

کارشناسان معتقدند که ترکیبی از خشکسالی سال‌های گذشته، چرای بیش از حد دام‌ها، کمبود اقدامات نظارتی و سم‌پاشی، همراه با بارندگی‌های پراکنده، زمینه را برای گسترش این آفت فراهم کرده است. سال گذشته، ملخ‌های مهاجم هفت ولایت افغانستان را درگیر کردند و از آنجایی که تجهیزات سم‌پاشی و حشره‌کش‌ها به‌سختی تأمین می‌شد، بیشتر اقدامات کنترلی به روش‌های مکانیکی محدود بود.

حکومت طالبان با همکاری سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد(FAO)، از تابستان سال گذشته نظارت بر وضعیت تخم‌گذاری ملخ‌ها را آغاز کرده و بیش از 30 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی را بررسی کرده است.

نتایج این مطالعات نشان می‌دهد که ۳ هزار و ۸۶۴ هکتار زمین به‌طور جدی آلوده به تخم ملخ بوده است. در بهار امسال، وسعت آلودگی افزایش یافته و اکنون ۱۱ ولایت در معرض خطر قرار دارند، از جمله پنج ولایت کلیدی که به‌عنوان «سبد غذایی» افغانستان شناخته می‌شوند.

در مواجهه با این بحران، همکاری‌های منطقه‌ای نقشی حیاتی دارد. شواهد نشان می‌دهند که ملخ‌ها از تاجیکستان به افغانستان مهاجرت کرده و در مزارع این کشور تخم‌گذاری کرده‌اند، اما عدم هماهنگی میان دو کشور مانع از کنترل مؤثر این آفت شده است.

با وجود تمام چالش‌ها، امیدهایی برای کنترل بحران امسال وجود دارد. بارندگی‌های فراوان و دمای پایین در ماه‌های اخیر روند رشد ملخ‌ها را کندتر کرده است. همچنین، مقامات تجهیزات لازم برای سم‌پاشی را تأمین کرده‌اند و دولت هند نیز ۴۰ هزار لیتر حشره‌کش برای کمک به مهار بحران اهدا کرده است. تاکنون، بیش از ۱۷ هزار هکتار از زمین‌های آلوده سم‌پاشی شده است.

سازمان FAO علاوه بر عملیات مقابله با ملخ‌ها، به بازسازی معیشت کشاورزان نیز توجه دارد. از جمله اقداماتی که تاکنون انجام شده، تأمین خوراک دام، توزیع بذر گیاهان خوراکی، و کمک‌های نقدی به کشاورزان خسارت‌دیده است. همچنین، با تشویق جوامع محلی به مشارکت در شناسایی تخم‌های ملخ، روند کنترل آفت سرعت گرفته است.

در ماه‌های آینده، مشخص خواهد شد که آیا اقدامات کنترلی توانسته‌اند این بحران را مهار کنند. FAO و نهادهای محلی همچنان به حمایت از کشاورزان ادامه خواهند داد تا با روش‌های پیشگیرانه، از شدت آسیب‌های وارده کاسته شود.

لازمبه ذکر است که افغانستان پیش از این نیز با هجوم گسترده ملخ‌ها مواجه شده است. در سال‌های ۱۹۸۰ و ۲۰۰۱، این آفت بخش زیادی از محصولات کشاورزی این کشور را نابود کرد.

بحران ملخ‌های مراکشی در سال ۲۰۲۳ نیز تأثیر شدیدی بر کشاورزی افغانستان داشت و بخش‌های وسیعی از مزارع گندم و مراتع از بین رفتند. در آن زمان، به‌دلیل کمبود تجهیزات، کشاورزان ناچار شدند با روش‌های دستی، ملخ‌ها را نابود کنند. امسال، با برنامه‌ریزی گسترده‌تر، امید بیشتری برای کاهش خسارات وجود دارد.

 

بحران انسانی در پی بازگشت گسترده مهاجران افغان از پاکستان

سازمان برنامه جهانی غذا (WFP) هشدار داد، بحران انسانی در افغانستان با ورود روزانه هزاران افغان بازگشته از پاکستان وخیم‌تر شده است. بسیاری از این افراد که تمام عمر خود را در پاکستان سپری کرده‌اند، اکنون در کشوری قرار دارند که برایشان بیگانه است.

به گزارش ایراف، طبق گزارش سازمان برنامه جهانی غذا ملل متحد (WFP)، در حالی که ۱۵ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی غذایی شدید دست و پنجه نرم می‌کنند، این موج جدید بازگشتگان فشار مضاعفی بر منابع محدود این کشور وارد کرده است.

روزانه هزاران افغان، که بسیاری از آن‌ها تمام زندگی‌شان را در پاکستان سپری کرده‌اند، مجبور به ترک این کشور شده و از طریق مرز تورخم وارد افغانستان می‌شوند. این بازگشت اجباری، آن‌ها را در برابر آینده‌ای نامعلوم قرار می‌دهد؛ کشوری که نمی‌شناسند و بحران‌های اقتصادی و غذایی آن هر روز وخیم‌تر می‌شود.

بر اساس آمارهای موجود، ۱۵ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی غذایی مواجه‌اند؛ بسیاری از آن‌ها نمی‌دانند وعده بعدی غذای‌شان از کجا تأمین خواهد شد. اکنون ورود هزاران مهاجر جدید، فشار مضاعفی بر سیستم کمک‌رسانی افغانستان وارد کرده و ضرورت اقدامات فوری را برجسته‌تر ساخته است.

در مرکز پذیرش مرزی تورخم، نمایندگان امدادی در حال ارزیابی نیازهای فوری بازگشتگان هستند. خانواده‌ها بدون سرپناه، منابع اولیه و امنیت اقتصادی وارد کشور می‌شوند، در حالی که حکومت سرپرست طالبان هنوز برنامه مشخصی برای حمایت از آنان ارائه نکرده است.

این موج جدید مهاجرت اجباری، افغانستان را در برابر چالشی سخت قرار داده است. سازمان‌های بشردوستانه از جامعه جهانی خواسته‌اند که برای تأمین نیازهای بازگشتگان کمک‌های فوری ارائه کنند تا از وخامت بیشتر بحران انسانی جلوگیری شود.

لازم به ذکر است که بازگشت اجباری مهاجران افغان از پاکستان در ماه‌های اخیر افزایش یافته است؛ این روند، نتیجه سیاست‌های سخت‌گیرانه‌ای است که دولت پاکستان در قبال مهاجران افغان اتخاذ کرده است.

 

مراحل و مدارک لازم برای دریافت پاسپورت افغانستان + لینک فرم آنلاین

به گزارش ایراف، بسیاری از شهروندان افغان با این سوال مواجه می‌شوند که شرایط دریافت پاسپورت از سفارت افغانستان در تهران به چه صورت است؟

مدارک لازم برای پاسپورت الکترونیکی افغانستان

فرد باید دارای مدارک شناسایی معتبر باشد

فرد باید گواهی ولادت خود را داشته باشد و بتواند آن را ضمیمه مدارک خود کند

مدارک هویتی والدین برای کودکانی که درخواست پاسپورت باید موجود باشد

فرد باید توانایی پرداخت هزینه صدور پاسپورت افغانستان را داشته باشد

در صورتی که فرد متقاضی برای دریافت پاسپورت زیر ۱۰ سال سن داشته باشد، حضور او در سفارت برای دریافت پاسپورت ضروری نیست. اما اگر فرد بالای ۱۰ سال سن داشته باشد، می‌بایست در سفارت حضور داشته باشد.

کودکان زیر ۱۸ سال باید برای دریافت پاسپورت افغانستان، به همراه والدین خود در سفارت حضور داشته و مدارک شناسایی والدین را هم ارائه بدهند.

برای افراد بالای ۱۸ سال ارائه مدارک شناسایی والدین ضروری نیست. سایر شرایط به روز رسانی شده در سایت ثبت نام و دریافت پاسپورت افغانستان بارگذاری شده و داوطلبان می توانند به آن دسترسی داشته باشند.

نکته مهم و قابل توجه دیگری که پیش از مراجعه به سایت ثبت نام پاسپورت افغانستان در ایران و اقدام برای دریافت پاسپورت افغانستان افراد باید به آن توجه کنند، مدارک مورد نیاز برای گرفتن پاسپورت افغانستان در ایران است.

بسیار مهم است که فرد از لیست مدارک مورد نیاز خود اطلاع داشته و تمامی آن ها را به صورت کامل آماده کند. در صورت وجود هرگونه نقص یا کسر در لیست مدارک مورد نیاز، ممکن است که افراد قادر به دریافت پاسپورت خود نشده یا این که در پروسه دریافت گذرنامه تاخیر ایجاد شود. لذا در ادامه این بخش، لیست مدارک دریافت پاسپورت سفارت افغانستان ارائه شده است.

اصل تذکره تابعیت مورد تایید وزارت امور خارجه افغانستان

مدارک شناسایی شامل پاسپورت قبلی و نکاح نامه تایید شده

اسناد تحصیلی در صورت وجود

سند تولد یا گواهی ولادت

پر کردن فرم گذرنامه

مدارک شناسایی والدین برای کودکان زیر ۱۸ سال

عکس مناسب با استاندارهای بایمتریک

رسید پرداخت هزینه‌های مربوطه

سئوالی که مطرح می‌شود این است که آیا سفارت افغانستان در تهران پاسپورت می‌دهد؟ باید گفت که بله، براساس نحوه دریافت پاسپورت افغانستان در ایران برای اولین بار، حتما باید تمامی مدارک شناسایی که هویت فرد را تایید می کند و مورد تایید وزارت امور خارجه افغانستان قرار گرفته‌اند را ارائه کرد.

برای تمدید پاسپورت هم حتما باید پاسپورت قبلی ارائه شده و سایر مدارک هم برای احراز هویت ضمیمه پرونده شوند.

در صورتی که افراد پاسپورت قبلی خود را گم کرده‌اند، می بایست این موضوع را به پلیس محلی گزارش داده و اصل گزارش را به همراه مدارک خود به کنسولگری یا سفارت افغانستان ارائه دهند.

در سایت ثبت نام و دریافت پاسپورت افغانستان در کشور ایران، تمامی مدارک مورد نیاز با توضیحات کامل و به روز رسانی شده در اختیار متقاضیان قرار گرفته است. توصیه می شود که افراد پیش از پر کردن فرم ثبت نام خود، حتما لیست مدارک مورد نیاز را مطالعه کنند.

 هزینه پاسپورت الکترونیکی افغانستان در ایران

هزینه دریافت پاسپورت الکترونیکی افغانستان در ایران برای متقاضیان به عوامل مختلفی مانند سن، مدت اعتبار پاسپورت و نوع درخواست (عادی یا فوری) بستگی دارد. به طور کلی، هزینه پاسپورت الکترونیکی برای بزرگسالان بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار آمریکا متغیر است. برای کودکان و نوجوانان نیز هزینه کمتری در نظر گرفته شده است. این هزینه ممکن است به دلیل نوسانات ارزی یا تغییرات قوانین دولتی افغانستان تغییر کند.

در ایران، متقاضیان دریافت پاسپورت الکترونیکی افغانستان باید به سفارت یا کنسولگری افغانستان در زاهدان و مشهد مراجعه کنند.

علاوه بر هزینه اصلی پاسپورت، ممکن است هزینه های جانبی مانند خدمات اداری یا ارسال پاسپورت نیز اضافه شود. برای اطلاع از دقیق ترین هزینه ها، بهتر است متقاضیان به وب سایت رسمی سفارت افغانستان در ایران مراجعه یا با بخش کنسولی تماس بگیرند.

دریافت پاسپورت الکترونیکی افغانستان در ایران ممکن است زمان بر باشد، به ویژه اگر درخواست به صورت عادی ارائه شود. در صورت نیاز فوری، متقاضیان می توانند با پرداخت هزینه بیشتر، پاسپورت خود را در مدت کوتاه تری دریافت کنند. توجه به این نکته ضروری است که رعایت تمامی مدارک و شرایط مورد نیاز، فرآیند دریافت پاسپورت را تسریع می کند.

فرم درخواست پاسپورت افغانستان در ایران

در بخش مدارک به این موضوع اشاره شد که یکی از مهم ترین مدارکی که افراد باید پس از مراجعه به سایت ثبت نام پاسپورت افغانستان در ایران دریافت و تکمیل کنند، فرم درخواست پاسپورت افغانستان در ایران است. شاید اکنون برای برخی از علاقه مندان و متقاضیان این سوال به میان بیاید که فرم درخواست پاسپورت افغانستان شامل چه اطلاعاتی شده و برای تکمیل آن باید چه مدارکی در دسترس باشد؟ در همین راستا در ادامه این بخش، تمامی اطلاعات ضروری در فرم درخواست پاسپورت افغانستان در کشور ایران ارائه شده اند.

نام و نام خانوادگی

تاریخ تولد

جنسیت

محل تولد

وضعیت تاهل

شماره تذکره تابعیت افغانستان

اطلاعات محل سکونت

اطلاعات تماس (شماره تلفن، آدرس ایمیل و…)

اطلاعات پاسپورت قبلی ( شماره پاسپورت قبلی، تاریخ صدور و انقضا، محل انقضا و…)

اطلاعات مربوط به پدر و مادر، همسر و فرزندان

اطلاعات تحصیلی (سطح تحصیلی، رشته تحصیلی و…)

اطلاعات شغلی (عنوان شغلی، ادرس محل کار و…)تاریخ درخواست و امضا

مواردی که در لیست فوق به آن ها اشاره شد، بخشی از اطلاعات مورد نیاز ضروری در فرم درخواست پاسپورت افغانستان هستند. امکان این که با توجه به شرایط افراد، سوالات ضروری دیگری هم در فرم وجود داشته باشد یا این که فرم را به روز رسانی کرده و بخش های دیگری هم به آن اضافه کنند وجود دارد.

براساس نحوه دریافت پاسپورت افغانستان، در صورتی که افراد پاسپورت قبلی ندارند، می توانند بخش مربوط به آن را خالی بگذارند. پر کردن اطلاعات مربوط به همسر و فرزندان هم تنها در صورت امکان ضروری است. اما سایر بخش های فرم تماما الزامی بوده و باید به طور کامل و صحیح پر شود.

ثبت نام در سایت اداره پاسپورت افغانستان

هنگام یادگیری نحوه گرفتن پاسپورت افغانستان در ایران، یکی از مهم ترین مواردی که افراد باید با آن آشنایی داشته باشند، سایت ثبت نام پاسپورت افغانستان است. با پیشرفت تکنولوژی و اینترنتی شدن بسیاری از کارها و خدمات، دیگر نیازی به مراجعه حضوری برای دریافت این خدمات نیست. به همین دلیل هم ریاست عمومی پاسپورت وزارت امور داخله افغانستان، سایتی را طراحی کرده است تا کاربران بتوانند به راحتی به تمامی خدمات مربوط به پاسپورت خود دسترسی داشته باشند.

امکان دسترسی به سایت که سایت ثبت نام آنلاین پاسپورت افغانستان در ایران است، برای تمامی افراد از سراسر جهان وجود داشته و نیازی به داشتن آیدی افغانستان نیست. در صورتی که افراد از ایران به این سایت مراجعه کرده و نمی توانند آن را باز کنند، بهتر است که نرم افزارهای تغییر آی پی خود را خاموش کرده و مجددا وارد سایت شوند. برای دسترسی به سایت پاسپورت افغانستان در ایران کافی است که نشانی اینترنتی آن را در مرورگر خود وارد کرده و به صفحه اصلی آن وارد شد.

امکان استفاده از خدمات سایت ثبت نام پاسپورت افغانستان به نشانی اینترنتی به دو زبان پشتو و دری وجود دارد.

برای دسترسی به فورم درخواست پاسپورت افغانستان آنلاین باید نشانی را در مرورگر جستجو کرده و سپس زبان دری یا پشتو را مورد انتخاب قرار داد.

 

استفاده پاکستان از مسلسل‌های برد بلند در مرز افغانستان

پاکستان در اقدامی تازه برای مقابله با نفوذ شبه‌نظامیان از خاک افغانستان، استفاده از پست‌های نگهبانی هوشمند و مسلسل‌های برد بلند را در مرزهای مشترک آغاز کرده است.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، در پی افزایش نگرانی‌ها از حملات شبه‌نظامیان از سمت افغانستان، منابع امنیتی پاکستان اعلام کرده‌اند که ارتش این کشور به‌طور رسمی بهره‌برداری از پاسگاه‌های کنترل‌شونده از راه دور را در مرز با افغانستان آغاز کرده است.

منابع امنیتی به رسانه‌های پاکستانی گفته‌اند که این سیستم‌های امنیتی پیشرفته شامل دوربین‌های حرارتی، دید در شب و مسلسل‌های سنگین آمریکایی هستند که توان هدف‌گیری دقیق تا فاصله 2 کیلومتر را دارند. پست‌های جدید به صورت دیجیتالی کنترل می‌شوند و هدف اصلی از راه‌اندازی آن‌ها، کاهش تلفات انسانی و افزایش نظارت مداوم بر تحرکات مشکوک عنوان شده است.

مرحله نخست این طرح در مناطق مرزی ایالت‌های خیبر پختونخوا و بلوچستان که بیشترین تهدید از سوی گروه تحریک طالبان پاکستان و جدایی‌طلبان بلوچ را تجربه کرده‌اند، اجرا شده است.

پاکستان بارها مدعی شده که عناصر شبه‌نظامی از خاک افغانستان برای انجام حملات استفاده می‌کنند؛ موضوعی که طالبان افغان آن را همواره رد کرده‌اند. در مقابل، هیئت حاکمه افغانستان، دولت پاکستان را به ضعف در تأمین امنیت داخلی متهم می‌کند.

با وجود این چالش‌ها، ارتش پاکستان اعلام کرده است که این پروژه با همکاری شرکت‌های داخلی و خارجی و تحت نظارت وزارت دفاع به اجرا درآمده و بخشی از تلاش گسترده‌تر برای تأمین امنیت مرز 2600 کیلومتری با افغانستان است.

 

ترور محافظان تیم مجری واکسیناسیون فلج اطفال در بلوچستان پاکستان

تنها با گذشت چهار روز از آغاز طرح ملی واکسیناسیون فلج اطفال در پاکستان، دشمنان سلامت کودکان در این کشور ۲ نفر از ماموران محافظ گروه واکسیناسیون را در ایالت بلوچستان ترور کردند.

به گزارش ایرنا از رسانه‌های پاکستانی، این دومین حمله عناصر تروریستی به محافظان و ماموران مجری برنامه واکسیناسیون فلج اطفال در این کشور طی سه روز اخیر محسوب می‌شود.

پلیس پاکستان اعلام کرد که تروریست‌ها با تیراندازی به تیم واکسیناسیون فلج اطفال در منطقه مستونگ واقع در ایالت بلوچستان ۲ نفر از نیروهای پلیس را کشتند.

شهباز شریف نخست وزیر پاکستان طی پیامی با محکوم کردن اقدام تروریستی امروز بر عزم قوی دولت و مردم کشورش برای مقابله با چالش‌ سلامت در کنار نبرد علیه تروریسم تاکید کرد.

تاکنون هیچ گروهی مسئولیت حمله به محافظان تیم واکسیناسیون فلج اطفال در بلوچستان پاکستان را برعهده نگرفته است.

دوشنبه گذشته نیز یک مامور پلیس درپی حمله مهاجمان ناشناس به اعضای تیم واکسیناسیون فلج اطفال در ایالت خیبرپختونخوا کشته شد.

مرحله جدید طرح ملی واکسیناسیون فلج اطفال یکشنبه گذشته در پاکستان آغاز شد.

 

 


Copyright ©ariaye 2002_2025
استفاده از مطالب آريا يی با ذکر ماخذ آزاد است

بالا

آرشيف
صفحة دری
بازگشت